ÚÞÇÑÇÊ ÏæÊ ßæã

ÚÞÇÑÇÊ ÏæÊ ßæã (https://www.3garaat.com/vb/index.php)
-   æÙÇÆÝ (https://www.3garaat.com/vb/f139/)
-   -   Metoda Tomatis® w pomaga osobom z ADHD, autyzmem, depresją (https://www.3garaat.com/vb/t300391.html)

Telfoneras 07-03-2016 11:11 PM

Metoda Tomatis® w pomaga osobom z ADHD, autyzmem, depresją

Opró** swojej podstawowej funkcji którą jest "doładowanie korowe", ina**ej określanej jako stymulacja mózgu, metoda Tomatis® może mieć pozytywny wpływ na uwagę wybiór**ą. Procedura opiera się głównie na podwójnym mechanizm kontrastu percepcji dźwięku (podwójne różnicowanie brzmienia i siły) mający "zasko**yć" ucho. dzięki **emu mózg pozostaje **ujny. Głównym celem jest pomóc mózgowi opracować mechanizm automaty**nego wykrywania dźwięku i jego zmian, który doprowadzi do wzmocnienia selektywnej uwagi. Wszystkie te **ynniki sprawiają, że metoda Tomatis® jest metodą idealną dla osób cierpiących na autyzm, ADHD i problemami związanymi z trudnościami w u**eniu się oraz zaburzeniach rozwojowych.

Metoda Tomatis® dla osób z wadami słuchu

Metoda Tomatis® dla osób z problemami słuchu jest podobna do tej, stosowanej u osób z ADHD i autyzmem. Program składa się z programu stymulacji sensory**nej, w którym pacjent słucha przez specjalne słuchawki elektroni**nie filtrowaną i modyfikowaną muzykę. Stosowany jest głównie łagodna muzyka klasy**na Mozarta oraz chorały gregoriańskie. Może być również używany głos matki lub własny głos pacjenta . Dźwięk jest następnie modyfikowany za pomocą urządzenia zwanego "elektroni**ne ucho". Dzwięk dociera do ucha z pomocą wzmacnia**y dźwiękowych oraz wyrafinowanych mechanizmów bramkowania i filtrów.

Studium przypadku

Jedna z moich klientek, która jest muzykiem, straciła słuch w lewym uchu, a później rozwinęła się nadwrażliwość w prawym uchu. Jej sprawa była niezwykle trudna. Użyłam metody Tomatis®, i po kilku pierwszych dniach jej sen uległ poprawie, była bardziej zrelaksowana. Bardzo szybko słuch poprawił i nadwrażliwość spadła. Punkt zwrotny nastąpił w dniu 8, gdy usłyszała rozmowę telefoni**ną w lewym uchu.

Przesłała mi mail: "Ogromny postęp :-) Teraz mogę usłyszeć (i zrozumieć!) ludzi przez telefon w moim lewym uchu. Delikatny ale na pewno słyszalny..". Jestem naprawdę sz**ęśliwa, że mogę pomagać ludziom

Metoda Tomatis® dla osób z zaburzeniami emocjonalnymi

Metoda Tomatis® również działa na osoby z zaburzeniami emocjonalnymi, jak depresja. Stymulowany jest wów**as układ limbi**ny, który znajduje się w środkowej **ęści mózgu. Jest on również odpowiedzialny za mechanizmy u**enia się, pamięci i emocji. Metoda Tomatis® może być również stosowany w innych problemach, takich jak trudności psychomotory**ne, doskonalenie głosu i muzykalności i przygotowanie do porodu.

Centrum Terapeuty**ne "Tomatis® Scotland" służy terapią, maszynami Solisten®, TalksUp® oraz ForBrain®. Prosimy o kontakt z certyfikowanym terapeutą pod nr telefonu 07513763811 lub mailowo tomatis-scotland@wp.pl.

ÇáÓÇÚÉ ÇáÂä 01:42 AM.